Podtatranská Šuňava je strechou dvoch morí

16.11.2007 Poprad

Šuňava 16. novembra (TASR) - Podtatranskej obci Šuňava hovoria aj \"hydrogeologická strecha strednej Európy\", pretože intravilánom prechádza rozvodie Čierneho a Baltického mora. Zaujímavosť približuje domácim i ...
Starosta Šuňavy Stanislav Kubaský pre TASR spresnil, že priamo na rozvodí je postavený rímskokatolícky kostol sv. Mikuláša. Zrážkové vody z východnej časti strechy kostola a rovnako z východnej časti obce smerujú do Baltického mora, zo západnej do Čierneho mora.
Až 96 percent územia Slovenska patrí do povodia Čierneho mora a iba 4 percentá do Baltického mora, kam smeruje s prítokmi rieka Poprad, ktorá sa vlieva do Dunajca a ten do Visly.
Voda zo západnej časti obce odteká Šuňavským potokom do Váhu, ktorý sa vlieva do Dunaja.
Púť zrážkových vôd zo Šuňavy pretavil starosta do obelisku, ktorý je súčasťou nového parku. \"Na výsadbu zelene, ktorá bude dotvárať ústrednú myšlienku, sme dostali 80-tisíc Sk od nadácie Ekopolis. Ďalšie prostriedky pridala obec a pomohli samotní občania. Mapy a podklady poskytol Výskumný ústav vodného hospodárstva v Bratislave, \" spresnil Kubaský. Pridal aj ďalšiu zaujímavosť: Šuňavu, ktorá má v súčasnosti 1930 obyvateľov, tvoria Vyšná a Nižná Šuňava a práve v marci tohto roku zaznamenali v oboch rovnaký počet obyvateľov, ako sa hovorí \"pol na pol\".
 

Vyberte región